Prima aplicatie adevarata de mobile wallet din Romania
22 March 2013

Prima aplicatie adevarata de mobile wallet din Romania

… vine de la mobilPay (Netopia) si Mastercard. Am fost azi dimineata la lansare si, asa cum subliniaza Antonio Eram, CEO Netopia, atentie la nuante, nu e o aplicatie de mobile banking. Nici un marketplace. E un portofel electronic care permite plati mobile prin intermediul aplicatiei, dar via cardului Mastercard (e musai sa ai card la o banca din romania). Adica nu ma scoti cardul, deschizi netul, bagi numarul de card, codul CCV, datele, eventual codul de token… Ce e de retinut:

  • Aplicatia se gaseste in App Store la Apple si Google Play, nu se stie cand va fi disponibila pentru Windows Phone si daca va fi disponibila vreodata pentru BlackBerry. „Mai exista si alte platforme care conteaza in afara de iOS si Android”, m-a intreabat ironic (sau retoric?) Antonio Eram cand am vrut sa stiu de disponibilitatea pe alte platforme… Probabil va veni cand alte platforme vor avea suficienta masa critica in Romania (iar ele vor avea masa critica cand vor fi aplicatii, io-te cercul vicios perfect).
  • Nu e un scop in sine ca mobilPay MasterCard Mobile sa devina un marketplace, se vrea un instrument de plata mobila, dar in aplicatie se vor gasi toti furnizorii importanti de utilitati din Romania, (eu vreau sa vad daca si cand va fi UPC prezent). Se vor putea achizitiona bilete la spectacole, pachete turistice, dar, inca o data, scopul declarat e sa devina un portofel mobil universal, adica sa poti face cu telefonul mobil plati pentru tot ceea ce se poate cumparat cu cardul, online.
  • La operatorii de telefonie mobila se pot face plati de facturi deocamdata doar la Orange dar urmeaza mai mult ca sigur si Vodafone si Cosomote.
  • Din pacate, aplicatia nu e NFC enabled, adica nu permite (deocamdata, cel putin), plati contactless. La ora actuala sunt circa 4.000 de terminale NFC instalate in Romania, iar dezvoltatorii aplicatiei nu considera ca avem in acest moment o masa critica pentru platile NFC. Pe de alta parte, aplicatia fiind una inscrisa in sistemul de plati Mastercard, trebuie sa se conformeze faptului ca Mastercard Mobile e un sistem separat de Mastercard Paypass. In al treilea rand, aplicatia e SIM enabled, pastreaza datele pe SIM si nu pe telefon (a carui memorie e accesata de NFC).
  • In aceeasi idee, nu se poate plati, deocamdata, direct la comerciantii „de pe strada” cu aplicatia, pentru ca nu exista masa critica de comercianti care accepta macar QR codes. „Piata romaneasca de retail traditional e inca dicatata de platile cash”, spune Eram.
  • Aplicatia nu concureaza cu cele de mobile banking, dar concureaza cu cele dezvoltate de companii (vezi My Enel). Fata de acestea permite si plata securizata a facturilor, nu doar instiintare de plata si consultarea facturilor.
  • In viitor vor fi acceptate in aplicatie si cardurile VISA.

http://www.valiq.ro/2013/03/27/prima-aplicatie-adevarata-de-mobile-wallet-din-romania/


10 April 2014

Antonio Eram, mobilPay.com: Pentru plăţile sub 20 de euro SMS-ul este rege. Plata medie prin aplicaţii wallet este de 200 de lei

1 April 2014

Prima plată offline cu ajutorul telefonului s-a realizat într-o florărie din Braşov

27 March 2014

Şi cardurile Maestro permit plăți online de pe telefon prin mobilPay Wallet